Etusivu
Yhdistys
Palvelut HistoriaAli-Juhakkalan tila sijaitsi alkujaan Lahden kylän keskustassa aina Lahden paloon (1877) saakka. Palon jälkeen tila siirtyi Porvoonjoen rantaa, Helsingin- Mäntäsäläntien varteen.

Ali-Juhakkalan kartanon maita Lahden kaupunki lunasti 40- 50-luvun vaihteessa rintamamiestonteiksi. 50-luvulla rakentaminen oli erittäin kiivasta, jolloin alueelle nousi kymmeniä taloja. Näin rintamamiehet kuin evakotkin asuttivat entisiä peltoja, muokaten siitä viihtyisän ja vehreän asuinalueen. Ali-Juhakkalan kartano tuhoutui tulipalossa –89.

1950 perustettiin Ali-Juhakkalan omakotiyhdistys ry. Sen tarkoituksena oli valvoa alueen tonttien ja tilojen omistajien yhteiskunnallisia, taloudellisia ja sivistyksellisiä etuja. Alueen tiestön, viemäri- ja sähköverkon rakentaminen työllistivät yhdistystä alussa merkittävästi.

Yhdistyksen toiminta on tuottanut tulosta. Alue on saatu viihtyisäksi ja toimivaksi. Alueella on kaksi puistoa, alennetut nopeusrajoitukset ja muutamia hidasteita.

Ali-Juhakkalassa oli aikoinaan jopa kolme kauppaa, jotka pikkuhiljaa väistyivät markettien tieltä. Patomäki eriytyi omaksi yhdistyksekseen 1980.

Ali-Juhakkala on suhteellisen valmiiksi rakennettu ja elää sukupolven vaihtumisen aikaa. Myös yhdistyksen toimintaa tulee muuttaa tarpeiden mukaisesti. Kaikki uudet ideat ja toiminnasta kiinnostuneet henkilöt toivotetaan tervetulleiksi hallitukseen.

Alueemme noin 300 taloudesta maksaneita jäseniä on noin kolmannes. Yhdistyksen aluetta rajaavat Helsingintie, Mustamäenkatu, Mäntsäläntie, Vanamontie, Talvikintie, Patomäentie ja Porvoonjoentie. Myös Metsä-Hennalan vanha osa kuuluu alueeseen.Yhdistyksemme sai Keijo Karvoselta vanhan valokuvan. Kuva on vuodelta 1959 ja se on otettu Salinkallion hyppyrimäen päästä lounaaseen. Kuvan etualalla on Korsitie, keskellä Alijuhakkalantie.